HTML

Sulla Strada

"... Nyaktörő szerpentinen haladtunk előre, amikor szolgám kimerültségtől délibábos lova megbotlott és a mélybe zuhant. Magával rántotta hűséges Zakariásom. ... Képest volt megemelni az ökröt, szarvánál fogva. Még sokáig bosszankodtam az elvesztése miatt. ... Három napon át bolyongtam a rengetegben. ... Éjszakánként lidércek bújtak elő a fák odvából. ... A negyedik nap reggelén az erdő megritkult és a völgy szétnyílt. ... A szerzetes oldalán átléptem a monostor kapuját. ... Hűs lugas árnyékában sajttal és vörösborral kínáltak. ... Csak azt nem értettem, hogy miért nem szólalnak meg. ..." Ismeretlen utazó feljegyzései a XIV. századból.

Friss topikok

Linkblog

A szakacs, a ferj, a feleseg es a megfigyeloik - elso resz

2008.08.23. 02:01 Jean-Paul

A helyszin, Belize City is tokeletes peldaja annak, ami a fekete afrikai orszagokban regota megfigyelheto, tudniillik az, hogy a negerek egyszeruen keptelenek felhagyni a torzsi eletmoddal, es modern tarsadalomba rendezodni. A nagyvarosokban fokozottan feltuno a primitiv, torzsi szerkezet, siman csak bandaknak, gettoknak nevezik ezeket. Az egyszeru neger pedig, aki egyebkent rendkivul ugyes, eros, es ruganyos, es a feher ember iranyitasa, gondos, bar szigoru nevelese, idomitasa mellett kifejezetten hasznos fizikai munkassa valhatna, varosi kornyezetben bena tolvajja, dilerre, vagy pitianer gengszterre alakul at, aki az un. bandat szolgalja. Belize 1981-ig angol koronagyarmat volt, ahova  tucatszam szallitottak anno a fekete rabszolgakat. Belize City pedig az orszag kozpontja, es valamikori fovarosa, ahol ezek a derek emberek uj otthonra leltek, ennek megfeleloen Kozep-Amerika egyik legveszelyesebb varosa. Azonban ilyen parameterekkel is csak egyszeru diszletkent funkcional akkor, amikor az ember alkoholista hippiparnal szall meg, akik raadasul meg amerikaiak is. A Sulla Strada szerkesztobizottsaga ful- es szemtanuja volt szerelemi jatekuknak a hanyatlastol az ujjaszuletesig. Jean-Pierre-n tulnottek az esemenyek, fejethajt.

Diana, a feleseg: sajat bevallasa szerint is alkoholista, keptelen leszokni a belize-i rumrol, es a nalunk is jol ismert camparirol. Kivaloan foz, rendben tartja a hazat, es a penzugyeket. Egy ferjet, es egy gyereket hagyott hatra, amikor besokallt a nyugati parton, es osszefutott mostani ferjevel a repuloteren, es talalomra vettek egy jegyet a legkozelebb indulo gepre, ami pechjukre, eppen Belize-be hozta oket. Apja, mint megtudtuk rendor volt, gyakran lejart egymaga a haz pincejebe, ahol szorakozaskeppen ellott nehany tarat, aztan ettol felajzva visszatert a lakasba, es jol elverte kislanyat. Nehany kupica felhajtasa utan ferjet a varos bohocanak latja, aki minden erofeszitese ellenere is keptelen beilleszkedni a feketek koze, es akit szerinte a helyiek szimplan buzinak tartanak.

Mitch, a ferj: soha nem ismerne be, hogy iszik, es hogy krekk-fuggo. Az alkohol szerinte valami konnyed gyogyszer, ami segiti, hogy megertse a vilagot, ami korbevesz minket. Hobbizenesz, erzi a ritmust, es minden hangszeren jatszik egy kicsit. A zene szerinte egy univerzalis nyelv, amit mindenki ert, fuggetlenul attol, hogy melyik orszagbol jott. Harom feleseg utan, egyetlen gyereket is hatrahagyta, amikor besokallt a keleti parton, es osszetalalkozott mostani felesegevel. Apjarol nem tudunk semmit, valoszinuleg lelepett szuletese elott. Anyja diler volt, drogfuggo, es a kornyek kurvaja. Nem torodott a gyerekkel, aki a utcakolyokkent nott fel, ezert soha nem ismerhette meg, milyen is egy osszetarto csaladi kor, es az otthon melege. Nehany sor, es valamennyi krekk utan feleseget egy beszukult picsanak latja.

A nevtelen szakacs: eloszor akkor bukkant fel, mikor Mitch mar reszegen, felporogve bement a haloba, es baszogatni kezdte, hogy keljen mar fel, vendegek vannak a hazban, nem hagyhat ki egy ilyen bulit. Negyedoraval kesobb ki is tamolygott a halobol. Az ugyetlen, santa jarast Jean-Pierre eleinte a faradtsagnak tudta be, de kesobb kiderult, hogy egy tortenet bujik emogott is. A szakacs valamikor a varos egyik legjobb kuktaja volt, es ennek megfeleloen a varos egyik legjobb ettermeben dolgozott. Egyik nap azonban annyira idegesitette egy ricsajos vendegpar, hogy drogot kevert az etelukbe, hatha ettol elhallgatnak. Bejott, viszont utana kemenyen elvertek egy sotet sikatorban, majdnem minden csontjat eltortek, es mert sajnos a belize-i kozegeszsegugy nem all a helyzet magaslatan, rosszul forrtak ossze a csontjai. Egyebkent a csalad bizalmasa.

2 komment

Címkék: szallas belize hippi

A bejegyzés trackback címe:

https://sullastrada.blog.hu/api/trackback/id/tr51623987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsiger béla 2008.08.25. 13:26:43

Ha majd hazajöttök, ugye nem fogtok ékezetek nélkül beszélni? Hiányoztok!

Arida 2008.08.25. 14:34:29

Nekem is! Addig is alig várom a második részt.
süti beállítások módosítása