HTML

Sulla Strada

"... Nyaktörő szerpentinen haladtunk előre, amikor szolgám kimerültségtől délibábos lova megbotlott és a mélybe zuhant. Magával rántotta hűséges Zakariásom. ... Képest volt megemelni az ökröt, szarvánál fogva. Még sokáig bosszankodtam az elvesztése miatt. ... Három napon át bolyongtam a rengetegben. ... Éjszakánként lidércek bújtak elő a fák odvából. ... A negyedik nap reggelén az erdő megritkult és a völgy szétnyílt. ... A szerzetes oldalán átléptem a monostor kapuját. ... Hűs lugas árnyékában sajttal és vörösborral kínáltak. ... Csak azt nem értettem, hogy miért nem szólalnak meg. ..." Ismeretlen utazó feljegyzései a XIV. századból.

Friss topikok

Linkblog

Tomegkozlekedni Guatemalaban - Elso resz

2008.09.04. 04:22 Varga Denes

Utunk soran a legtobb idot alvassal es utazassal toltjuk, gyakran otvozve a kettot. Kiveve Guatemalaban. Az ottani tavolsagi autobuszjaratokon lehetetlenseg volt alomba szenderulni. Es igaz, hogy a taj valtozatosabb ebben az apro banankoztarsasagban, mint barhol, ahol eddig jartam, de ez onmagaban meg nem eleg arra, hogy mindvegig ebren tartson. Az allando ebrenlethez kellett az is, hogy az ulesek kenyelmetlenek es alulmeretezettek, muborhuzat foszlik, allando a tomeg, es non-stop uzemeltetnek valamilyen zajforrast, legyen az egy helyi radioado vagy az XXX masodik resze a szelvedo fole applikalt femkeretbe helyezett tvben. Az is teny viszont, hogy piszkosul olcso eljutni A varosbol B-be es legtobbet, husz percet vartunk egy buszra. Ezek a jarmuvek valojaban leselejtezett amerikai iskolabuszok, vagy ahogy angolszasz utazoirodalom hivja: csirkebuszok. Persze vannak a turistak szamara inditott shuttle-jaratok, kenyelmesek, legkondival felszereltek es duplajaba kerulnek es ott biztos nem szoptatja egy indianasszony a gyereket a melletted levo ulesen. Mi csirkebuszokon vergodtunk at az orszagon es mindegyik utazas egy kulon kaland volt.

A gyerekek szamara meretezett uleseken 180 centinel magasabbaknak mar kulon tortura betuszkolni a labaikat az ulesek kozti resbe, tehat a kenyelem illuziojara csak akkor nyilik lehetoseg, ha egyedul ulnek, mig a helyiek vigan elfernek harman egy ulesen, igaz senki nem kozeliti meg kozoluk az elobb emlitett magassagi erteket. Az, hogy elterpeszkedhettem az ulesen, csak a legritkabb esetben fordult elo, mivel a helyiek allandoan utaznak valahonnan valahova es mindig van naluk valami, amit el lehet adni. A busz ott all meg ahol leintik es meg a legistenhatamogottibb helyeken is felszall nehany mozgo arus, nemis beszelve a kozlekedesi csomopontokrol ahol mar tucatjaval tamadnak. Nyakukba akasztott talban vagy vodorben hozzak fel a portekajukat kozelharcot vivva a leszallni szandekozokkal. Foleg etelt es italt arulnak es vadul ismetelgetik a valasztekot amig a busz vegere ernek es vissza. Ules tamlajanak dolve keresre pillanatok alatt elkeszitenek egy husos tortillat, van meg szeletelt gyumolcs, coca-colas uvegekben, hazilag pancsolt udito, nejlonzacskoba toltott limonade, csak ki kell harapni az egyik sarkat es minden amit az ember el tud kepzelni. Mondanom sem kell a helyiek szeretnek a buszokon enni. Neha meg ingyen kostolohoz is jut az ember szaritott magokbol. Ezeknek a mozgo arusoknak azonban gyorsan kell uzletelniuk,mivel a sofor nem var rajuk. Ha az utasok befejeztek a felszallast, rogton indul es az arus varhat a kovetkezo megalloig/fekezesig. Nem nehez elkepzelni milyen nyuzsges megy minden nagyobb megalloban. Nyomulas, tulekedes, van olyan kemeny, mint az Electroworld olcso tv-vel meghirdetett nyitasakor.

Van meg a mozgo arusoknak egy kulon kasztja, a buszon hazalok. Megallnak a busz elejen es elkezdik hadarni a betanult szoveget., hasonlo gyorsassaggal, mint ahogy egy arveresen szokas, mindenkit probalnak meggyozni, hogy az aktataskaban lapulo porteka birtoklasa/hasznalata/elfogyasztasa milyen csodassa es teljesse teszi az ember eletet. Aztan hirtelen abbahagyja a szovegelest vegigmegy a buszon es kioszt minden erdeklodonek egy mintadarabot a portekajabol. Idealis esetben ilyenkor mar vadul kanyarog a busz. Majd visszamegy a jarmu elejere es folytatja a beszed eldaralasat. A jobbbak hangosan, hatarozottan, szinpadias elnemulasokkal, szeles, stewardessektol kolcsonzott kezmozdulatokkal nyomatekositjak az elmondottakat. A rosszabbak, szemuket lesutve mormogjak el a mondokat es arcukrol egy dolog sugarzik: ennel mar nincs lejjebb. A vicc az, hogy a helyiek barmilyen hasznavehetetlen ocskasagot kepesek megvenni, csak hatasos legyen a beeteto szoveg es az aru olcso legyen, csillogjon es/vagy gyogyitson. Volt zolden vilagito fajdalomcsillapito kenocs (sejtesem szerint ejszaka floureszkal), vitamintabletta, tollkeszlet, kifestokonyv. A lehetosegek vegtelenek.

Az antiguai buszallomason voltunk szemtanui egy oktatofilmbe illo, szivbemarkolo tortenetnek a szegenyseg csapdajarol. Kislany limonadet arul a buszon, kozben a busz elejen allo hazalo kinai hajtogatos ocskasagot (Magic Flower) probal ratukmalni az utasokra, Leszallnak mindketten a buszrol a felnott arus hajtogatja a gagyit, lepket formal belole, stb., a kislany szajttatva bamul. Egy kacsintas es a kislany a limonade eladasbol szerzett penzet Magic Flowerre valtja. Jean-Pierre, eleteben eloszor, elerzekenyult mas nyomorusaga lattan.

1 komment

Címkék: busz kozlekedes utazas

A bejegyzés trackback címe:

https://sullastrada.blog.hu/api/trackback/id/tr4644228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.04. 09:45:31

Az elején, közepén az ember elképzeli, mosolyog, szeretne ott lenni ő is, érezni, látni, hallani.

A végét nem tudtam megemészteni. Többször elolvastam, és lúdbőrözött a hátam.

Nagyon jó írás.
süti beállítások módosítása