HTML

Sulla Strada

"... Nyaktörő szerpentinen haladtunk előre, amikor szolgám kimerültségtől délibábos lova megbotlott és a mélybe zuhant. Magával rántotta hűséges Zakariásom. ... Képest volt megemelni az ökröt, szarvánál fogva. Még sokáig bosszankodtam az elvesztése miatt. ... Három napon át bolyongtam a rengetegben. ... Éjszakánként lidércek bújtak elő a fák odvából. ... A negyedik nap reggelén az erdő megritkult és a völgy szétnyílt. ... A szerzetes oldalán átléptem a monostor kapuját. ... Hűs lugas árnyékában sajttal és vörösborral kínáltak. ... Csak azt nem értettem, hogy miért nem szólalnak meg. ..." Ismeretlen utazó feljegyzései a XIV. századból.

Friss topikok

Linkblog

Europatol nehez elszakadni

2008.08.11. 19:25 Varga Denes

A beharangozoban igertekkel ellentettben, utazasunk elso megalloja egyaltalan nem volt egzotikus es a tobbseg meg azt is tudja, hogy hol van Magyarorszag. Utunk elso ket napjat Brusszelben toltottuk.

A repulojegy megvasarlasat tobb hetes kutatomunka elozte meg es a Jetairfly ajanlatanak egyik repulotarsasag sem tudott alamenni. 205ezer forint, oda-vissza, illetekkel, mindennel egyutt. Cancun a celallomas, az egyetlen bokkeno az volt, hogy Belgium fovarosabol repul. A problemat egy 30ezer forintos fapados jarattal (Wizzair) hidaltuk at. A csatlakozas miatt ket ejszakat toltottunk Brusszelben, es a leheto legkevesebbet akartunk kolteni. A szallas koltseget a couchsurfing.com segitsegevel faragtuk le. A kozossegi portal lenyege, hogy a vilag kulonbozo pontjairol regisztralt szemelyek megosztjak kanapejukat egymassal. Teszem azt, ha Brusszelbe utazok, akkor nehany nappal elotte beirom a varos nevet a couchsurfing keresojebe es a tobb szaz talalat kozul kivalasztom a nekem tetszoket es uzenetet kuldok nekik. Az egesz rendszer bizalmon alapul es ennek ellenere mukodik. Osszesen egy embernek irtam, akitol rogton erkezett a valasz, hogy aludhatunk nala. Azzal, hogy helyinel szalltunk meg, rogton sokkal kevesbe ereztuk magunkat fogalmatlan turistanak es mar elso este othonosan mozogtunk a varosban szallasadoink odaado pesztralasanak koszonhetoen. Arrol pedig nem tehettek, hogy az ablakuk alatt mar kora reggel elkezdtek feltorni az utcakovet es a munkazaj ebedszunetig nem hagyott alabb

Az elso benyomas meg pozitiv volt Brusszelrol: a napszaktol fuggoen pop/ vagy komolyzenet jatszanak a metro megalloiban. Kesobb viszont ra kellett jonnom, hogy Europa fovarosa arctalan es jellegtelen kozepvaros. Az oreg kontinensen maradva, Madrid, Vilnius vagy Budapest (a sor szabadon folytathato) sokkal pezsgobb es elhetobb varosok szamomra. Az ovaros szep epuletek egyuttese, de bejarasa nem vesz tobb idot igenybe, mint az Auchan sorainak szisztematikus vegigjarasa. A foter szep, de minden masodik nemet varosnban talalunk hasonlot, a Grand Place fo erdemekent az konyvelheto el, hogy estenkent megtelik kozteruleten alkoholt fogyaszto fiatalokkal es szandalos turistakkal. Legtobb idot, skate-parkban bandazo es trukkozo fiatalok bamulasaval toltottem el, sok ilyen kellene Budapestre.

Belgiumrol a sor es a csokolade jut az ember eszebe. Mi ezekbol a malatabol es komlobol keszult italbol akartunk minel tobb fajtat kiprobalni. Ez olyan jol sikerult, hogy koltsegvetesunk fele sorre ment el. Elso este szallasadoink elvittek egy kocsmaba, sajnos a nevere mar nem emlekszem. A helyiseg belmagassaga az Andrassy uti lakasokat idezte. A fal halvanysargara volt festve es magas, karcsu tukrok es regi sormarkak badogtablai logtak rajta. A plafonrol csillarok ereszkedtek fejmagassagnal kicsit magasabbra. Monarchiabeli mulatok nezhettek igy ki a boldog bekeidokben. Akarki is rendezte be a kocsmat, dijat adomanyoznek neki. Es a sorokrol meg nem is irtam. Jo sokat vegigkostoltunk, nalam a Grimbergen double stout erdemelte ki az aranyermet Jean-Pierrenek a Hapkin izlett a legjobban a vilagos sorok kozul, barnak versenyeben pedig a grimbergen triple stout gyozedelmeskedett. Atlagosan 3 es fel euro volt egy pohar sor. A hely siman megkapta volna az utazas elso otcsillagos minositeset ha masnap nem talalunk ra a Delerium Tremens barra. A hely inkabb az amerikai stilusu barok hangulatat koveti es ennek megfeleloen fiatalabb korosztaly jar oda, helyiek es turistak vegyesen. Delirium Tremens (tessek megnezni mit jelent!) markajele cuki lila elefantok, alkoholtartalma 10 % koruli, eros, testes ize ami meg sokaig megul az ember szajaban. Szamomra o a tokeletes sor. A bar elettel teli atmoszferaja es az ott kaphato sorok miatt megkapta a Sulla Strada ot csillagos minositeset.

Belgiumrol meg annyit, hogyha Kelet-Europaban hoztak volna letre azonnal veres haboruk szabdaltak volna fel darabokra. Talan meg sokan emlekeznek a nehany evvel ezelotti vonatszerencsetlensegre, mikor a ket vasuti iranyito nem ertette meg egymast kozos nyelv hianyaban. Szallasadoink adamcsutkaval rendelkezo fele meselte, hogy az iskolaban valaszthatott, hogy angol, nemet vagy flamand nyelvet tanul. O az angolt valasztotta. A vasutallomason segitett nekunk jegyet venni, rogton atallitotta francia nyelvre, beutotte celpontnak a brusszeli repuloteret, de utana az osszegzo tablazatban celallomaskent mar flughaven szerepelt, nem ertette mit jelent, ujbol es ujbol beutotte franciaul a repuloteret, de mindig flughaven jelent meg. Vegul azt mondta, hogy a jegykiadoautomata elromlott es majd holnap vegyuk meg a jegyet. Sajnos, csak kesobb esett le nekunk, hogy a flughaven mit is jelent. Sok sikert Belgium a jovoben!

Jean-Pierre osszegzese a varosrol: szereti a sort.

3 komment

Címkék: alkohol belgium brusszel

A bejegyzés trackback címe:

https://sullastrada.blog.hu/api/trackback/id/tr13611108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsiger béla 2008.08.11. 20:55:33

Én is szeretem a sört.

Ibn Al Mohamed 2008.08.19. 11:49:16

Nekem is nagy kedvencem a delirium. Csak az a gondom ,h te szerintem nem lehetsz az a nagy alkoholbíró embör. Így azt a logikus következtetést kellett levonom ,h ha te ittál abból a csodás,magas alkoholtartalmú nedűből, akkor további fejtegetéseid sajnos nem állják meg helyüket az igazság talaján! Következésképpen: Hazudsssssssszzzz!

Gnommo Gábor 2008.09.11. 11:28:20

wáó
ha már belgium ilyen érdekes volt bele se merek gondolni, hogy milyen érdekes lesz Mexikó
süti beállítások módosítása