HTML

Sulla Strada

"... Nyaktörő szerpentinen haladtunk előre, amikor szolgám kimerültségtől délibábos lova megbotlott és a mélybe zuhant. Magával rántotta hűséges Zakariásom. ... Képest volt megemelni az ökröt, szarvánál fogva. Még sokáig bosszankodtam az elvesztése miatt. ... Három napon át bolyongtam a rengetegben. ... Éjszakánként lidércek bújtak elő a fák odvából. ... A negyedik nap reggelén az erdő megritkult és a völgy szétnyílt. ... A szerzetes oldalán átléptem a monostor kapuját. ... Hűs lugas árnyékában sajttal és vörösborral kínáltak. ... Csak azt nem értettem, hogy miért nem szólalnak meg. ..." Ismeretlen utazó feljegyzései a XIV. századból.

Friss topikok

Linkblog

Jean-Pierre eszik

2008.08.15. 22:33 Jean-Paul

Jean-Pierre vereben francia, sved, es magyar osok vere keveredik. Ennek koszonheti rendkivul kifinomult izleset, es hihetetlen toleranciajat is. A francia vervonalnak koszonhetoen szakertoje a boroknak, a pezsgoknek, a cognacnak. Ertekeli az izleses talalast, es a picsanyi, am meregdraga eteleket. Kivaloan beszeli a nok nyelvet is. A sved vervonal leginkabb Jean-Pierre kulso adottsagait hatarozza meg. Magas, szalfa termet, szoke haj, es elbuvolo mosoly. Es az a kulonleges kepesseg, hogy barmilyen alapanyagbol kepes minimalista nappali enteriort berendezni. Hala a magyar osoknek Jean-Pierre folyekonyan karomkodik, ert a focihoz, ert a politikahoz, ert a lovakhoz, es ert a penzhez. Es termeszetesen elkotelezett rajongoja a csipos, zsiros, es olcso eteleknek. Am pont emiatt allando ellentmondasba keveredik onmaga francia lenyevel. Jean-Pierre-t Chetumalban meggyoztek a magyar genek, hogy a varos legolcsobb bodejaban fogyasszon.

Jean-Pierre, az izek nagy ertoje megkostolta az ut elso igazi junk-foodjat. Egy szupermarket elotti parkoloban talalta meg az utcai arust, ahol sok koszos kis mexikoi kar nyujtozott etelert. Jean-Pierre torta-t rendelt, amit leginkabb a gyros helyi megfelelojekent lehetne azonositani. Zsemlebe pakolt apritot marhahus, zoldseg, es szoszok; csipos, meg valami paradicsomos. Ezenkivul egyebkent meg taco-t lehetett kapni husos, valamint inyenceknek, vegetarianus recept szerint.

A hus mar messzirol buzlott, a zoldsegeket elleptek a legyek, a szoszok pedig ki tudja miota faradtak mar a napon. Mindenesetre, amikor egyik muanyag bodonbol attoltottek oket a masikba, az embert elfogta a hanyinger. Mintha itt-ott csomos is lett volna, erthetetlen mitol. Jean-Pierre lelkesedese azonban nem lankadt, valamit tudhatott az a sok helyi, aki a bode korul acsorogott, es a kajajat varta. Sokan meg elvitelre is rendeltek. Ahogy a jo hatizsakos turista gondolja, az a tuti kajalda, ahol sok helyi is fogyaszt.

Jean-Pierre tehat rendelt, es ha szoke haja, es dalias kulseje miatt nem fogja partfogasaba az indian lany, aki a kasszafelet kezelte, bizony a budos eletbe nem jut etelhez. A helyiek ugyanis ugy tunt, szarnak itt a gringokra, sot, leginkabb gyanakodva tekintettek rajuk. Annyi baj legyen, egy kis varakozast biztosan meger a jo falat. Addig is lehetett gyonyorkodni a kihalt parkoloban, a betontengerben, a masfel meternel alig magasabb badoghazakban. Jean-Pierre erdeklodessel figyelte, hogy az ehenkorasz kutyak kozul, amik fel-ala szaladgaltak a bodek kozott, mikor csap el egyet egy taxi.

Az etel elkeszult, Jean-Pierre 1,5 dollart fizetett erte, ami eleddig a legolcsobb vasarlas volt. Eljott a proba ideje; Jean-Pierre gyomranak nagy kihivassal kellett szembeszallnia, ugyanakkor ez a perc volt az is, amikor a mexikoi olcsoszemet kajak eloszor merlegre kerultek. Jean-Pierre harapas elott, meg egy evokanal csiposzszosszal fokozta az izhatast. A tet nagy volt, vajon bekerul-e az elso mexikoi etel Jean-Pierre izgyujtemenyenek nagytermebe, ahol az ilyen ocska eteleket tartotta, vagy egyszeruen a bejarat utan nem sokkal, egy kis uvegvitrinben vegzi, a teljes mexikoi konyhaval egyetemben.

Nos az etel, aminek olyan skalan kellett helyet talalni, aminek aljan a moriczi gyrososok allnak (ecker, a torok dragasagaval es izetlensegevel, es a vikinger, amitol hogy-hogynem Jean-Pierre minden reggel eszetvesztve rohan a vecere), a masik vegen pedig erzurum-i bufesek durumjei, kebabjai, a gruz kocsmak fustolt halai, es boraros teri aluljaroban feszkelo hamburgeres csalamades gyrosa; remekul megfelelt. Valamivel tobb, mint ketszaz forintos araval egyedullo, ize, es foleg szaga bar elsore remiszto, meg ket kanal chiliszosz utan finom, sot pikans. Egyertelmu, hogy az elbolyba tartozik. Ezzel az arral az undorito szemet kajak mezonyeben sikerult megszorongatnia  a Jean-Pierre szamara mindeneddig legyozhetetlennek gondolt akcios McDonalds sajtburgert. Gratulalunk neki.

Az etel utoelete pedig a kovetkezo volt: Jean-Pierre gyomra az elfogyasztas elott nyugodt viztukorhoz volt hasonlatos. Az elfogyasztas utani elso negyedoraban azonban, mintha sulyos kovet basztak volna vizbe. Jean-Pierre gyomra idorol idore megszolalt, morgott, poffogott, de szerencsere felora elteltevel sem kellett beterni a mellekhelyisegben. Sot, kicsivel kesobb a haborgas helyet kellemes teltseg erzes vette at. Meg egyszer, Jean-Pierre gratulal, termeszetesen mindket felnek.

6 komment

Címkék: gasztronomia etel mexiko

A bejegyzés trackback címe:

https://sullastrada.blog.hu/api/trackback/id/tr50617967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsiger béla 2008.08.18. 15:34:57

Ki az a Jean-Paul? Egy genetikai zsákutca? A francia vért a magyar szervezet kilöki magából. Bocsánat.

pancho villa 2008.08.18. 16:07:38

genetikai zsákutca? jean-pierre maga a ká európai melting pot.

Arida 2008.08.18. 16:19:27

De hogyan lehet összetéveszteni Jean-Pierret és Jean-Pault?

pancho villa 2008.08.19. 09:16:51

A Jean-Paul álnév valójában tisztelgés Sartre mester emléke előtt, aki franciaként maga is nagy tisztelője volt a junk food jelentette felhozatalnak. Bővebben lásd erről Undor című regényét.

Arida 2008.08.19. 10:12:50

A kóstolás után hová tűnt Jean-Paul?

Ibn Al Mohamed 2008.08.19. 11:56:34

Persze ,h toleráns ez a Jean-Pierre gyerek,lévén ,h ő is csak egy meleg!
süti beállítások módosítása